JAPAN: botanisk kunstlab


På våren reiser klassen til Japan for å oppleve plomme- og kirsebærblomstringen og oppsøke en annerledes kultur. «Sakurablossom» er en stor begivenhet for japanerne og selve blomstringen varer bare i 10 dager fra knoppene åpner seg til kronbladene faller til marken. Denne høytiden som også kalles «Hanami» blir feiret av japanere i alle aldre, der de samler seg i parker og hager for å ha piknik under de duftende kirsebærtrærne.

Det er utrolig spennende å besøke dette landet i øst med sin særegne kultur. Her har mange europeiske designere og kunstnere funnet inspirasjon før oss. Det er stor gjensidig påvirkning mellom Japan og vesten. Vi har for eksempel de siste årene sett hvordan japanske restauranter har dukket opp over hele Norge og det er stor interesse for japansk popkultur og kunsther hjemme. Vi ser hvordan trendy europeere slenger en vintage kimono over sine jeans, drikker macha-te og spiser sushi eller rahmen til lunsj.


På samme måte har Japanerne fått interesse for vårt levevis og det dukker stadig opp nye vestlige kaffebarer, bakerier og designbutikker i Tokyo. Spesielt den skandinaviske funksjonalismen innen design har fått stor oppmerksomhet.

Men det er fortsatt store kulturforskjeller og noe av dette skal vi utforske. Vi starter i Kyoto for å oppleve det tradisjonelle Japan. Her får dere lære om de japanske kunst og håndverksteknikkene og deres bruk av naturmaterialer og blomster i ornamentikken.


Gjennom besøk i verksteder og deltakelse på workshops blir dere kjent med teknikker som tresnitt, kalligrafi, blomsterbinding, naturfarger, trearbeid og keramikk. Vi skal vandre i bambusskog, besøke japanske hager med vakkert utsmykkede templer og ikke minst få delta i en tradisjonell te seremoni.

I Kyoto bor vi på et Ryokan (gjestehus) der man sover på tradisjonelt japansk vis, i rom som er dekket med tatamimatter og enkle futoner som senger. Vi bor i nærheten av den gamle bydelen Gionder hvor man kan se tradisjonelle Geishaer. Hvis man vil, er det mulig å leie en kimono for en dag og lære kunsten å kle på seg denne.


Etter noen dager i rolige Kyoto drar vi videre med hurtigtog til Tokyo. Her opplever vi først og fremst dette annerledes hverdagslivet i en svært hektisk storby hvor tradisjonelt håndverk og eldre kulturmøter moderne arkitektur og teknologi. Her besøker vi ulike bydeler med sine små kunstgallerier, butikker, vakre parker og blomstermarkeder. På en og samme dag kan du bli inspirert av det siste innen streetfashion i hektiske Harajuku for så å finne roen og høre fuglene kvitre i skogen rett ved siden av. Bare det å oppleve folkemengdene på metroen og i gatene er spennende i denne kontrastfylte byen. Vi vil også besøke håndverksbutikker og dra innom Tokyo Hands som er en av verdens største forhandler av kunstmateriell.

Enten du liker å samle reiseminnene gjennom skisser,  tekst eller foto, så er målet for turen at alle skal ha med seg sanseopplevelser og nye impulser hjem til inspirasjon for videre kreativt arbeid i kunstlaben på skolen.