Om linja

  

Cosplaylinja er drømmestedet for kreative «geeks» som ønsker å dyrke egne interesser. Her har du en unik mulighet til å fordype deg i ditt kreativte univers og uttrykke flere sider ved deg selv. Du vil møte et åpent og aksepterende miljø, hvor man kan teste ut rare ideer i trygge omgivelser. 

Linja passer for folk som driver med Cosplay på alle nivå. Det viktigste er at du drømmer om å lage egne kostymer og liker å jobbe praktisk. Undervisningen bygger på de ferdighetene hver enkelt elev starter med, og vi prøver å utfordre alle til å strekke seg. I løpet av året utvikler du  kunstneriske ferdigheter og du får trening i å stå i spotlighten; enten du vil spille ut dine karakterer på catwalken, foran kamera eller delta i konkurranser.

Din favorittkarakter fra popkulturen
Du velger deg en hovedkarakter som du skal fordype deg i gjennom året. Hvilket popkulturelt univers du henter karakteren fra, er helt opp til deg! En annen oppgave starter med at du skal studere originaltegninger eller bilder av din valgte favorittkarakter. Her skal kostymedeler, rekvisitter, hår og makeup analyseres fra innerst til ytterst. Hva ser du? Hvordan kan du beskrive hvert enkelt plagg, og hvordan tror du det ser ut på baksiden?
Deretter skal de ulike elementene gjenskapes som kostymer, under kyndig veiledning fra linjelærer som hjelper med å ta gode valg når det gjelder materialer, verktøy og teknikker.
Noen har ambisjoner om å skape tro kopier av originalene, mens andre syns det er mer spennende å sette et personlig preg på sitt Cosplay. Her kan du leke deg med å sette karakteren inn i andre scenario eller tidsepoker. Hva med å sette karakteren inn i et postapokalyptisk Steam Punk univers, eller se for deg et Anime cosplay med inspirasjon fra renessansen. Innen kostymefaget er alt mulig. Det er bare din egen oppfinnsomhet som setter grenser!

Verkstedbasert undervisning
I sømverkstedet lærer du grunnleggende om søm og tilpasning av kostymer til egen kropp. Her får alle elever disponere hver sin symaskin og utdelt alt utstyr som trengs i undervisningen. Cosplayelevene disponerer også et grovverksted der du kan jobbe med kraftigere materialer som krever bruk av håndverktøy som dremel, varmepistoler, limpistoler osv. Det er her vi lager «armor» og rekvisitter som skal formes i thermoplastiske materialer, EVA foam, byggskum samt ulike typer maling til overflatebehandling og dekor. På slutten av året har vi en fotoshoot.

Redesign I løpet av året vil du få kjennskap til mønsterkonstruksjon og modellering på kropp og byste. Du får erfaring med forming av ulike materialkvaliteter som skinn, vevde materialer, worbla, jearsey, flytende latex og syntetisk pels. Innen Cosplay kan man bruke nesten hva som helst, enten det er brukt eller nytt. I mange tilfeller er det mest hensiktsmessig å redesigne ferdige plaggdeler istedenfor å lage hele kostymet fra bunnen av. Dette gjelder spesielt for sko, som krever mye kunnskap for å kunne lage selv.

Dette lærer du På cosplaylinja lærer du ulike sømteknikker og utvikler forståelse for tredimensjonal form. Det er nesten magi, når man oppdager hvordan flate materialer kan formes til romlige former! I starten av året lager alle sin personlige grunnform (mal) som skal brukes videre i skoleåret. Med denne som utgangspunkt kan du lage de kostymene du måtte ønske.
Vi som underviser på linja har mange års erfaring med undervisning innen klær og kostymer, og har også jobbet med kostymer og klesdesign for kunder. Vi har også erfaring med masker, dekormaling, hattemaking, tekstiltrykk og styling.

Eksterne kursholdere og workshops I løpet av året har vi ulike workshops og minikurs innen parykkstyling, spesialeffekter (SFX), sminke, rekvisittmaking (props), og ulike formingsteknikker. Kursene legges opp etter nivå og behov. Vi inviterer dyktige kursholdere med lang erfaring innenfor cosplay- og kostymefaget.

Studietur til Japan
Et av høydepunktene er selvfølgelig studieturen til cosplayets hjemland, Japan. Her faår du virkelig muligheten til å studere kulturen på nært hold naår vi blant annet kjøper materialer i Nippori textile street i Tokyo og besøker International Manga Museum i Kyoto. Målet er at alle har med seg et cosplay til Japan og at vi drar til Akihabara sammen i cosplay. Vi får en innføring i den japanske cosplaykulturen før avreise.

  

Sjekk ut dokumentaren Supernerd som vi har linket fra NRK.DETTE VIL DU LÆRE 
Kostyme
Props
Worbla 
Japan
Søm
Fotoshoot
Parykk 
Special FX make up 
Anime
Science fiction
Catwalk
Karakterutvikling
Sminke
Popkultur
Fantasy
Manga
Redesign
Actionhelter
Skits

Personvern og coocies

Ansatte

Marianne Jepsen

Marianne Jepsen

Cosplay

Marianne kommer fra Danmark og hun har håndarbeid som sitt fagfelt. Hun tar seg av den sømfaglige delen på cosplay og finner løsninger på hvordan du kan sy nesten hva som helst. Marianne har også kunsthistorie fra Universitetet i Bergen og hun har et spesielt øye for detaljer. Marianne er skolens rådgiver og veileder elevene i videre utdanning. Hun er også engasjert i gjenbruk/miljø og har en drøm om at alle som jobber ved Holtekilen skal kjøre el-bil.


Denise  Wood Skar

Denise Wood Skar

Cosplay

Denise underviser på Cosplay. Hun er en erfaren kursholder og har holdt på med cosplay aktivt siden 2013. Hun har en bachelor i maske og hårdesign fra Westerdals Oslo ACT hvor hun blant annet spesialiserte seg som parykkmaker og i SFX (spesialeffektsminke).

Klassetur

Obligatorisk: nei

Et av høydepunktene er selvfølgelig studieturen til Cosplayets hjemland, Japan. Her får du virkelig muligheten til å studere kulturen på nært hold når vi blant annet kjøper materialer i Nippori textile street i Tokyo og besøker International Manga Museum i Kyoto.

Målet er at alle har med seg et cosplay til Japan og at vi drar til Akihabara sammen i cosplay. Vi får en innføring i den japanske cosplaykulturen før avreise.


Du kan lese mer om vår klassetur til Japan her. 

Hva sier våre tidligere elever