TOKYO & KYOTO : cosplay


I løpet av skoleåret reiser Cosplayklassen på studietur til Japan. Landet i øst har en helt særegen kultur og er et sted hvor mange europeiske designere og kunstnere har funnet inspirasjon. Det er derfor utrolig spennende å besøke denne kulturen som er så annerledes enn det vi kjenner. Det stor gjensidig påvirkning mellom Japan og vesten. Vi har for eksempel de siste årene sett hvordan japanske restauranter, har dukket opp over hele Norge og det er stor interesse for den japanske popkulturen, med manga og anime. Vi ser hvordan trendy europerere slenger en vintage kimono over sine jeans og drikker macha-te og spiser rahmen.

På samme måte ser vi at Japan har fått interesse for vårt levevis og det dukker opp stadig flere vestlige kaffebarer, bakerier og designbutikker i Japan. Spesielt den skandinaviske funksjonalismen innen design har fått stor oppmerksomhet.

Men det er stadig store forskjeller og noe av dette skal vi utforske. Vi starter i Kyoto for å oppleve det tradisjonelle Japan, delta i en tradisjonell te-seremoni, besøke templer og japanske hager. En av dagene drar vi til Kobe Fashion Museum som har den største samlingen av mote i Japan og besøker Kyoto International Manga Museum for å se den enorme samlingen av originaltegninger og unike utgivelser fra den japanske tegneseriehistorien.

Etter noen dager drar vi til Tokyo som er en hektisk moderne storby. Her opplever vi først og fremst dette annerledes hverdagslivet når vi besøker ulike bydeler eller opplever folkemengdene på metroen. Vi drar til motebydelene Shibuya og Omotosando. Her kan vi se noen av de kjente og ukjente japanske designerne. Vi skal også besøke Harajuku som er sentrum for Tokyos spesielle streetfashion. Vi skal kjøpe stoff i Nippori hvor hele gaten er full av stoffbutikker, og som har et fantastisk utvalg enten man driver med Cosplay eller mote.

I tillegg skal Cosplayelevene besøke Akihabara som er et samlingssted for alle geeks, spill- og teknologiinteresserte. Her kan man gå i Cosplaybutikker, Maiden cafeer eller bare se. Disse bydelene gir oss nye impulser og inspirasjon til arbeidet, som vi får bruk for når vi kommer hjem og skal omsette noen av inntrykkene til nye kles- og kostymeprosjekter.